Η Ψυχή μας πάντα προς το Φως

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Οι ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΙ Έλληνες

Είμαι μια από τους πολλούς άτυχους που έπρεπε να φύγουν από την Αθήνα την Μεγάλη Παρασκευή και να επιστρέψουν την Δευτέρα του Πάσχα. Εκτός από τον απαίσιο καιρό με τη βροχή και το κρύο, εκτός από τις αναγκαίες καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των αυτοκινήτων, ήμουν υποχρεωμένη και εγώ να ανεχθώ την απίστευτη αγένεια κάποιων, δυστυχώς αρκετών, οδηγών. Μιλώ για αγένεια επειδή η έννοια της παρανομίας δεν ορίζει πλήρως τη συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών, καθώς η παράνομη πράξη μπορεί να έχει ευγενή αίτια, ενώ εδώ πρόκειται για έλλειψη πολιτισμού.

Όχι, δεν σκοπεύω να αναφερθώ στην κατάληψη της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας, στην περίπτωση υπερβολικής κίνησης οχημάτων τη δικαιολογεί και ο ΚΟΚ.

Αναφέρομαι στη χρήση της ΛΕΑ ή και άλλων λωρίδων, που έχουν άλλο προορισμό, για να παρακάμψουν κάποιοι τους υπόλοιπους οδηγούς που νόμιμα και υπομονετικά ανέχονταν την ακινητοποίηση των οχημάτων τους ή την κίνηση με χαμηλές ταχύτητες.
Παράδειγμα 1: Στις 13.00' σήμερα πέρασα τα διόδια Νεστάνης στην Τρίπολη. Τρία λεπτά αργότερα όλοι οι οδηγοί ακινητοποιηθήκαμε στις δύο υπάρχουσες λωρίδες κυκλοφορίας. Το πρόβλημα βρισκόταν στη σήραγγα Αρτεμισίου που διαθέτει μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, καθώς οι αρχές αυτού του τόπου, τουλάχιστον 25 χρόνια τώρα, δεν κρίνουν απαραίτητο να ολοκληρώσουν τη δεύτερη σήραγγα. Κάποιοι οδηγοί λοιπόν θεώρησαν ότι είχαν το "δικαίωμα", γιατί έτσι "γούσταραν", να χρησιμοποιήσουν τη ΛΕΑ για να μας προσπεράσουν. Φυσικά με τον τρόπο αυτό μας καθυστέρησαν περισσότερο, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα γι' αυτούς. Ούτε ασφαλώς τους απασχόλησε το γεγονός ότι έκλειναν έτσι μια λωρίδα αναγκαία για ασθενοφόρα ή άλλα οχήματα ανάγκης.
Παράδειγμα 2: Σήμερα πάλι, πλησιάζουμε στο τέλος του αυτοκινητοδρόμου Τριπόλεως - Κορίνθου και δεξιά έχουμε λωρίδα εξόδου, δεν θυμάμαι ποια ακριβώς. Ένα μαύρο αυτοκίνητο κινείται επί αυτής της λωρίδας και είμαι βέβαιη, όπως το βλέπω, ότι θέλει να βγει από τον αυτοκινητόδρομο. Ξαφνικά όμως, χωρίς καν να ανάψει το φλας, ελάχιστα μέτρα από τη έξοδο, κόβει αριστερά και μόνο να φανταστώ μπορώ τον πανικό του ατυχούς οδηγού που ξαφνικά είδε να του κλείνει την πορεία. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε ατύχημα, γιατί τότε θα μιλούσαμε για δυστύχημα.
Αυτά τα ελάχιστα παραδείγματα, μπορώ να παραθέσω πάμπολλα, πολλές φορές μπροστά τα μάτια των αδιάφορων αστυνομικών, δεν δείχνουν απλώς παραβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά, είναι απόδειξη της έλλειψης κοινωνικής παιδείας σημαντικού αριθμού ελλήνων. Δυστυχώς, για αυτούς οι νόμοι και οι κανόνες καλής και σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς ισχύουν μόνο για τους άλλους.
Οι παπούδες μας και οι γιαγιάδες μας είχαν έναν πολύ ωραίο και ταιριαστό χαρακτηρισμό για τους ανθρώπους αυτούς. ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΙ

1 σχόλιο:

tc είπε...

Χαιρομαι που συναντω ανθρωπους με αυτες τις ευαισθησιες. Ναι ειναι ακριβως ετσι με τη λωριδα εκτακτης αναγκης στην Ελλαδα και δυστυχως ουτε η τροχαια κανει καποια υποδειξη στους παραβατες. Οταν μαλιστα διαμαρτυρηθηκα για κατι αντιστοιχο σε παρακειμενο περιπολικο πηρα την απαντηση 'αφηστε μας να κανουμε τη δουλεια μας' ή κατι τετοιο.